Bebek Odası Ve Yatağı Nasıl Olmalı?
Çocuk odasının düzenlerken onun zamanla büyüyüp ayaklanacağını göz önünde bulundurarak seçiminizi yapın.
Fazla yumuşak olmayan toz tutmayan bir yatak seçmelisiniz. Boyutları bebeğin yatağından küçük olmamalı, yatak kenarı ile arasında 2 cm den fazla boşluk kalmamalıdır.
Bebek yatağı genellikle 60×120 cm civarında olanlar 2 yaşına kadar rahatlıkla kullanılabilir. Çoğu model parmaklıkla çevrilidir. Parmaklıklar arasında 6cm den az boşluklar olmalıdır. İlk başlarda kumaş koruyucu ile parmaklıkları örtün, ileriki aylarda çevresinde olan biteni izlemesi için kumaş koruyucuyu çıkarmanız yerinde olur.
Yün yataklar aşırı sıcak bir ortam yaratacağı için tercih edilmemelidir.
Sağlıklı ve güvenli bir yatak için
Yastık bulunmamalı. Boya ve cila kokmamalı. Sivri kısımları olmamalı. Yatak ile beşik arasında 2 cm den fazla boşluk olmamalı. Karyola parmaklıkları arası 6 cm den dar olmalı.
İlk 12 ay anne baba odasında kendi yatağında yatmalı. Kanepe çekyat gibi yerlerde uyumamalı. Anne ve baba ile birlikte kanepe ve çekyatta uyumak bebeğin ya sıkışarak ya da düşerek zarar görmesine neden olur.
Ana kucağında yatarken kemerler her zaman bağlı olmalıdır. Gün içerisinde 1-2 saatten daha uzun sürelerde içinde tutulmamalıdır. Uzun uykularda tercih edilmemelidir, bebeğinizin öne ya da yana düşmesine neden olur.
Bebeğiniz için en uygun uyku pozisyonu düz zeminde sırt üstü yatmaktır. Piyasada bulunan kafa şekli düzeltici yastıklar gibi ürünleri satın almayınız.